Het is goed nieuws en het past bij de ambities van v.v.Schaesberg. Sieb Dijkstra, tot voor kort keeperstrainer in de eredivisie bij Fortuna Sittard, komt met zijn keepersschool naar Strijthagen. Daarnaast zal hij het keepersgebeuren bij v.v.Schaesberg gaan coördineren. Met Sieb is de vereniging een gepassioneerd trainer en een aimabel mens rijker. Wij vroegen wie hij is en waarom hij voor v.v. Schaesberg heeft gekozen.

Zo’n tweeënvijftig jaar geleden, hij was twee jaar, kreeg zijn moeder van de arts te horen dat ze afscheid van hem moest nemen. Sieb was ernstig ziek. Hij had longproblemen en zijn leven hing aan een zijden draadje. Er werd een beademingsbuis in zijn luchtpijp aangebracht en hij overleefde het. Wel waarschuwde de arts dat Sieb op beperkt niveau aan sport deel zou kunnen nemen. Sieb bewees echter dat artsen er wel eens naast kunnen zitten. Drie decennia later was hij twee maal verkozen tot Schots keeper van het jaar. Daarnaast had hij zijn grote droom, keeper in de Engelse premier league, verwezenlijkt.   


Ambitieus
v.v. Schaesberg is niet onbekend voor Sieb, want zijn broer Ron speelde ooit voor RKONS. Zelf ging hij op 7-jarige leeftijd al naar Roda J.C., waar zijn vader trainer was. Op zijn vijftiende keepte Sieb al bij Roda in de A-junioren. Sieb wilde zo snel mogelijk in het eerste tussen de palen staan. Hij was ambitieus en het ging hem allemaal niet snel genoeg. Hij koos daarom voor het amateurvoetbal in de vierde klasse bij RKTSV en voor s.v. Heerlen en SVK, want hij wilde per se als eerste keeper het doel verdedigen. Terugkijkend moet hij nu wel lachen om die jeugdige onbezonnenheid. Maar het kwam goed, want hij deed het uiteraard uitstekend bij de amateurs en op zijn 20ste keerde hij terug naar Roda. Keeperstrainers bestonden toen nog niet. De onlangs overleden topscorer Willy van der Kuijlen was assistent-trainer. Hij vuurde zijn kanonskogels op Sieb af.

Sieb vertelt wat er daarna op zijn pad kwam. Hij kan zich de kleinste details uit zijn loopbaan nog herinneren. ‘Na 3 jaar leek ik eindelijk eerste keeper bij Roda te worden onder trainer Jan Reker. Op het laatste moment kreeg Roda echter de Poolse keeper Henryk Bolesta aangeboden van Feyenoord. Bolesta was een goede ervaren keeper, dus daar ging mijn kans. Toen heb ik mij laten verhuren aan AZ.’ Bij AZ maakte Sieb zijn debuut in het profvoetbal onder de inmiddels overleden trainer Hans van Doorneveld.

Schotland
Een jaar later werd hij verhuurd aan het Belgische KSC Hasselt tot hij benaderd werd door Bob Maaskant (vader van Robert Maaskant). ‘Ik kon naar Motherwell in Schotland. Dat werd een prachtige tijd. We gingen daar met drie jonge Nederlandse spelers naar toe. Robert Maaskant (speelde toen bij Emmen), Bart Verheul (Go Ahead) en ik. We woonden in het begin samen in een groot huis. Je kunt je werkelijk geen voorstelling maken hoe de Schotten voetbal beleven.’
Sieb kan echter zo beeldend en enthousiast vertellen, dat een buitenstaander zich er van alles bij voor kan stellen. Tijdens Siebs verhaal stap je als het ware in een jongensboek. Na een paar bladzijden verdwaal je tussen de zinnen en kun je je voorstellen hoe de beleving van Schotse supporters geweest moet zijn. Je waant je in een laan van een oude stadswijk. Schouder aan schouder met yellende supporters op weg naar het stadion. In het stadion zingen de supportersgroepen tegen elkaar in. Op de grasmat staat een jongen uit Limburg tussen de palen.
Sieb maakt zich onsterfelijk voor de supporters. Hij wordt uitgeroepen tot de beste keeper van de Schotse premier league en binnen de club verkozen tot most valuable player

Vanwege zijn prestaties zijn meerdere Engelse clubs geïnteresseerd. Hij heeft het beste gevoel bij Queens Park Rangers. In 1994 maakt hij de overstap naar deze club uit de premier league.

In 1996 belt Tommy McLean, zijn voormalige trainer van Motherwell. Tommy is dan net trainer van Dundee United. ‘Ik heb je nodig Sieb. Ik sta een na laatste, terwijl ik best een leuk elftal heb. De keeper is echter de zwakke plek. Ik heb een keeper nodig die leiding geeft en rust brengt.’
Sieb vertrok weer naar Schotland. Dundee United klom op naar de derde plek en Sieb werd voor de tweede maal Schots keeper van het jaar. Na 3 jaar Dundee United keepte hij nog een korte periode in Engeland bij Ipswich Town en toen vond hij het tijd om de oversteek terug naar Nederland te maken. Met een verleden in de Engelse en Schotse premier league zou je verwachten dat de clubs in Nederland in de rij stonden. Niets was minder waar. Sieb is echter geen man die omkijkt. Hij voelt zich niet te goed om tussen de palen te gaan staan bij de amateurs van v.v. Sittard. Robert Maaskant, intussen trainer van RBC- Roosendaal, haalt hem naar West-Brabant. Op dat moment staat RBC zevende in de eerste divisie. Met Sieb in het doel zal RBC voor het eerst in de clubgeschiedenis promoveren naar de eredivisie.
In 2001 vertrekt Sieb voor 4 jaar naar Germania Teveren, waarna hij na zijn 40ste zijn keepersloopbaan afsluit bij eersteklasser LHC.

Keeperstrainer
Hij gaat in die laatste periode aan de slag als keeperstrainer. Dat vak zal hij uitoefenen bij o.a. MVV, Germania Teveren, Roda J.C. dames, Fortuna Sittard jeugd en uiteindelijk in de eredivisie bij Fortuna Sittard. Daarnaast heeft hij zijn eigen keepersschool.
In de voetballerij wisselen succesvolle periodes zich meestal af met mindere fases. Sieb is echter iemand die vooruitkijkt, positief blijft en plannen maakt. Zijn komst naar v.v. Schaesberg bevestigt dit.

Waarom heb jij voor Schaesberg gekozen?
‘Ik heb sowieso een goed gevoel bij de club. Bij een heleboel clubs zou ik niet willen werken, maar Schaesberg is innovatief bezig, straalt ambities uit en heeft een mooie accommodatie.

Wat wordt jouw rol bij de vereniging?
Ik verhuis met mijn keepersschool naar Schaesberg. Talentvolle keepers van de club kunnen hierbij aansluiten. Daarnaast ga ik de zaken op keepersgebied bij v.v. Schaesberg coördineren en de keeperstrainers begeleiden.

Binnen het bestuur van v.v. Schaesberg leven diverse plannen om de vereniging naar een hoger niveau te tillen. De aanstelling van Sieb Dijkstra past uitstekend in die plannen. De club heet hem daarom van harte welkom.
    

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here