s.v. Langeberg blijft verder bouwen aan haar jeugdafdeling. Komend seizoen gaat een grote groep jeugdtrainers een trainerscursus volgen en wordt gestart met het implementeren van het Athletic Skills Model (ASM) bij de Skills Training van de onderbouw (O8 t/m O12). Volop mooie ontwikkelingen die we graag met jullie delen.

Techniektraining wordt Skills Training

Het seizoen 2020/‘21 stond in teken van het pilotjaar wat betreft de techniektraining voor de onderbouw. Een andere vorm werd geïntroduceerd. Na feedback van trainers, ouders en spelers is in de herfstvakantie besloten om de opzet aan te passen, zodat spelers weer kwamen te trainen in hun eigen wedstrijdgroep. In eerste instantie was namelijk ingezet op de individuele behoefte van een speler. 7 juli jl. is de jaarlijkse evaluatie geweest met de vaste groep techniek- en keeperstrainers, met als conclusie dat de huidige opzet wordt gecontinueerd. Een groot deel van de kinderen groeit ontzettend op voetbalgebied en de trainers zijn positief. Wel komt er een kleine aanpassing, de techniektraining wordt vervangen door Skills Training. Hiermee zetten we in op veelzijdig bewegen.

Wat is de toevoegde waarde van de Skills Training?

Tijdens de Skills Training komen 2 aspecten terug: techniektraining & motorische ontwikkeling. Hieronder de uitleg.

1. Techniektraining.

Wekelijks worden andere thema’s behandeld, denk aan dribbelen, passeren, aan- en meenemen, passen, schieten en de bal afpakken van de tegenstander. Dit zijn de basisonderdelen van het voetbal. Het doel is om de balvaardigheid van alle spelers te ontwikkelen. Voor al deze onderdelen geldt dat er nooit een moment is dat je bent uitgeleerd.

2. Motorische ontwikkeling, gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM).

Door technologische ontwikkelingen groeien kinderen op in een andere beweegcultuur, waarin het buitenspelen geen hoofdrol meer speelt. Kinderen sporten minder en zitten vaker. Zij missen het plezier in bewegen. Kinderen stoppen eerder met sport en zijn ook op latere leeftijd minder gemotiveerd om te bewegen. We bewegen niet alleen te weinig, maar vaak ook te eenzijdig. Dit is een maatschappelijk probleem dat gevolgen heeft voor belangrijke zaken zoals gezondheid, fitheid, creativiteit , maar ook voor prestaties in de sport. Dit leidt tot een verstoorde motorische ontwikkeling hierdoor hebben zij een verhoogde kans op gezondheidsproblemen en blessures.

De oefeningen die worden aangereikt in dit onderdeel van de Skills Training zijn afgeleid van de Schijf van 10! Ard Hermans, onze Hoofd Opleiding, start in november met de ASM-instructeursopleiding Advanced zodat we dit op een goede wijze kunnen implementeren.

Komend seizoen bestaat de vaste groep trainers van de Skills Training uit:

1. Ard Hermans (Hoofd Opleiding)

2. Roger Wijnen

3. Jan van Mil

4. Erwin Janssen

5. Danny de Vries

6. Tom Heijnen

7. Wesley Verweij

8. Rowan Vromen (Keeperstrainer)

9. Glenn van Bogaert (Keeperstrainer)

10. Jill Janssens (Keeperstrainer)

De overige jeugdtrainers hebben de vrijheid om wel of niet aan te sluiten. Bij aanwezigheid kunnen zij zelf kiezen om oefeningen te geven of begeleider te zijn van hun eigen team.

Gelijke Kansen Jeugdvoetbal

Door de Skills Training krijgt iedere Langeberger uit de categorieën O8 t/m O12 dezelfde trainingen aangereikt door dezelfde trainers. De trainingen hebben dezelfde duur en vinden wekelijks plaats. Hierdoor zetten we automatisch in op Gelijke Kansen Jeugdvoetbal. Daarnaast bewaken we de rode draad in de onderbouw van de jeugdafdeling. Alle kinderen krijgen de oefenstof aangereikt die aansluit op hun leeftijdscategorie. En tot slot, het helpt trainers zich verder te ontwikkelen. Met name het train-de-trainer aspect levert hieraan een bijdrage.

Trainerscursussen

We investeren graag in onze trainers, maar het liefst wel in verenigingsmensen die de intrinsieke motivatie hebben om zich te ontwikkelen op voetbalgebied. Het feit dat komend seizoen 14(!) jeugdtrainers, verspreid over alle categorieën, een trainerscursus gaan volgen zegt meer dan voldoende over het stuk investeren in de jeugdafdeling en intrinsieke motivatie bij eigen mensen. Het is hartverwarmend dat zelfs enkele tieners en twintigers zich hebben gemeld om een trainerscursus te volgen.

Vragen, tips en/of adviezen n.a.v. dit bericht? Neem dan contact op met Ard Hermans via jeugd@svlangeberg.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here