Niet iedere amateurclub kan zeggen dat ze een international binnen de gelederen hebben. Passart-VKC is de uitzondering op de regel en is daar trots op. Lid Jeffrey Boon (25), vorig seizoen nog uitkomend voor FC Hoensbroek en nu vaste waarde in het eerste van Passart-VKC, is ook keeper van het Nederlands nationaal elftal voor doven en slechthorenden. Voor de redactie van IDW aanleiding om Jeffrey daarover te laten vertellen.

Wie denkt dat Jeffrey kan leven van zijn status als international heeft het mis. In het dagelijks leven heeft hij ‘gewoon’ een baan. “Ik ben begonnen op de Mgr. Hanssenschool in Hoensbroek. Daarna ben ik naar het PPL (tegenwoordig Beroepscollege) in Heerlen gegaan van waaruit ik stage ben gaan lopen bij Olivers Specialiteiten te Meerssen. Na mijn stage ben ik daar blijven ‘hangen’ en tot op heden ben ik daar werkzaam. Olivers is een bedrijf waar men handgemaakte bonbons en dergelijke maakt.”

Jeffrey was 8 toen hij begon met voetballen. In die periode van 17 jaar voetbal is hij niet altijd keeper geweest. “Ik ben begonnen als veldspeler bij FC Hoensbroek en bij mijn overstap naar de senioren ben ik keeper geworden. Op dit moment ben ik keeper van het eerste elftal van Passart-VKC. En basisspeler in het Nederlands Elftal dat onder leiding staat van bondscoach Raymond Lantinga.”

TELEVISIE-UITZENDING
Inmiddels heeft Jeffrey circa 10 ‘caps’ op zijn naam staan. Hoe kom je als Hoensbroekse jongen in de kijker bij de technische staf van een Nederlands Elftal? “Ik heb eens via een televisie-uitzending iets gezien van het Nederlands Dovenefltal. Ik had op dat moment keeperstraining van Keepersschool Marcel Gyenes en heb hem dit voorgelegd. Hij heeft mij toen aangemeld en in dezelfde week kreeg ik al te horen dat ik mee mocht doen met trainen.”

Het Nederlands Elftal voor doven en slechthorenden traint een keer per maand bij SV Zeist. “Vaker trainen is helaas niet mogelijk. De spelers wonen verspreid over het hele land en hebben hun eigen werk, gezin enz. Het is een hele afstand die men moet overbruggen om te gaan trainen.”

COMMUNICEREN VIA HANDGEBAREN
Tijdens voetballen wordt er geroepen om de bal te krijgen, om aan te geven dat men vrij staat, om elkaar te coachen enzovoort. Hoe gaat dat in een team waarin de spelers doof of slechthorend zijn? “De communicatie gaat via handgebaren. De scheidsrechter heeft een fluitj,e maar ook een vlag. Hij fluit en heft de vlag omhoog om aan te geven dat er gefloten is. Langs de lijn staan twee gebarentolken om de aanwijzingen van de coach over te brengen op de spelers.”

Jeffrey’s medespelers bij Passart-VKC reageren allemaal positief op hun teamgenoot. Ze vinden het geweldig dat ze een international in het team hebben. Voor de club heeft het natuurlijk ook zo zijn voordelen: Jeffrey probeert zijn in Zeist opgedane kennis en ervaring over te brengen op zijn mede keepers bij Passart-VKC. “Ze kunnen hier alleen maar beter van worden.”

Volgens Jeffrey kan een training van het Nederlands Elftal niet vergeleken worden met een training bij Passart. In Zeist werkt men met totaal andere oefenstof. Dat heeft vooral te maken met het veel hogere niveau waarop men werkt.

DEAF OLYMPICS
De eerstvolgende interland is tegen België. “Deze wedstrijd zou eigenlijk dit jaar in mei gespeeld worden, maar door het coronavirus is dit uitgesteld naar volgend jaar. Dit zijn kwalificatiewedstrijden voor de Deaf Olympics die in december 2021 in Brazillië worden gehouden.”

AFHANKELIJK VAN SPONSORS
Jeffrey vindt het jammer dat er maar zo weinig mensen zijn die weten dat er een Nederlands Elftal voor doven en slechthorenden is. “Er is zeer weinig media-aandacht voor ons elftal. Het zou geweldig zijn als de media meer aandacht zou schenken aan ons. We zijn tenslotte een team dat voor Nederland uitkomt, net als het gewone Nederlands Elftal. Het enige verschil is dat het Nederlands elftal is aangesloten bij de KNVB en wij met ons team bij de KNDSB en volledig afhankelijk zijn van sponsors. Momenteel wordt er alleen in Zeist gespeeld. Het zou leuk zijn als een voetbalclub interesse heeft om eens een oefenduel te spelen tegen ons, zodat we met ons team ook eens naar het zuiden van het land kunnen komen en hierdoor wellicht ook wat meer aandacht krijgen.”

Voetbal neemt een belangrijke plaats in in het leven van Jeffrey. “Gemiddeld ben ik 8 uur per week bezig met voetballen, dat wil zeggen mijn eigen training en wedstrijden. Daarnaast besteed ik veel tijd aan het voetbal kijken. Mijn leven heeft eigenlijk altijd om voetbal gedraaid. Ik was altijd te vinden met een bal.”
Een andere bezigheid is joggen. “Als ik geen training heb, dan hou ik ervan om te gaan joggen. Ik probeer mijn conditie zoveel mogelijk op peil te houden. Daarnaast ben ik een echt familiemens en ben ik altijd wel voor een feestje te vinden.  Als ik zelf niet hoef te voetballen, ga ik wel vaker bij amateurclubs kijken naar vrienden en naar mijn neefje William Wijnands. Daarnaast ben ik een rascarnavalist. Ik zit in de zanggroep Jean Wijnands en Vrung. Wij treden hoofdzakelijk op met carnavalsavonden.”

Vorig jaar speelde je bij FC Hoensbroek. Waarom heb je de overstap gemaakt naar Passart VKC? “De concurrentie onder de keepers werd heel groot en dan worden de speelminuten heel schaars. Bij Passart VKC kreeg ik de kans om als eerste keeper voor het 1e elftal uit te komen. Deze kans heb ik met beide handen aangenomen en tot op vandaag ben ik blij met de overstap.”

Tot slot nog enkele voetbalvragen

Wie is jouw favoriete voetballer/keeper? “Mijn favoriete speler is Dirk Kuyt en mijn favoriete keeper is Jerzy Dudek.”

Van welke Nederlandse club ben je fan en van welke buitenlandse? “Als je goed de vorige vraag leest dan kun je zo raden welke club mijn favoriete club van Nederland is. Feijenoord dus. Al van kleins af aan ben ik fan van deze club. Ik heb als kleine jongen zelfs mijn hoorapparaten aangepast en mooie rode exemplaren gehad met het clublogo van Feijenoord erop. Mijn favoriete buitenlandse club is Liverpool.”

De redactie van In de Wandelgangen dankt Jeffrey voor het interview en wenst hem veel succes bij Passart VKC en natuurlijk bij het Nederlands Elftal.

Helmi van Nuil

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here