De redactie van IDW kreeg toestemming om een interview met hoofdtrainer Michael Smits te plaatsen. Hij steekt zijn ambities dit seizoen niet onder stoelen of banken!

Afgelopen zondag 12 september speelden jullie de eerste officiële wedstrijd sinds 11 oktober vorig jaar. Wij nemen aan dat je blij en opgelucht bent dat er eindelijk weer gevoetbald kan/mag worden in beker/competitieverband?
Jazeker, het was lang geleden dat we een wedstrijd waarbij het ergens om ging. Was wel lekker om hier weer samen met de Boys naar toe te leven.

Wij kennen jou als een trainer die 24/7 met het spelletje en Sporting Sittard ’13 bezig is. Hoe ben jijzelf deze vervelende ‘voetbal loze’ periode doorgekomen?
Dat was een rare, rustige tijd. Normaliter is het trainingen en wedstrijdbesprekingen voorbereiden en natuurlijk de trainingen en wedstrijden zelf. Nu was ‘t met de kleinkinderen wat ondernemen, en met de vrouw naar IKEA en/of Intratuin op zondag, haha. Maar ook dat was beperkt door corona. 

In het eerste seizoen stonden jullie ten tijde van de lockdown in de top-3 en vorig seizoen op een 4e plaats met 7 punten uit 4 wedstrijden. Laten we hopen dit eindelijk jouw eerste volledige seizoen wordt bij Sporting Sittard ’13!
Ja laten we dat hopen! Niet alleen voor mij en Sporting Sittard ’13, maar voor het voetbal in de totaliteit. En natuurlijk dat we met z’n allen gezond mogen blijven.

Je gaf aan het begin van deze voorbereiding aan zeer tevreden te zijn met de ‘nieuwe’ selectie en dan krijg je tijdens de voorbereiding ook nog een nieuwe doelman en Boy Heysteeg er bij (terug). Kunnen we concluderen dat je tevreden bent met deze selectie?
Jazeker, deze selectie is zeker voor de 4e klasse niet verkeerd en daarom verwacht ik veel van deze groep. Wel jammer dat niet iedereen volledig (wedstrijd)fit uit de corona periode is gekomen.

Een ruime selectie met individueel allemaal goede voetballers betekend ook dat je wekelijks enkele spelers teleur moet stellen. Hoe ga je ervoor zorgen dat ‘alle neuzen dezelfde kant op’ blijven staan?
Galid, mijn assistent,  en ik zijn vanaf begin aan duidelijk geweest naar de selectie. Iedereen dient zich te schikken in de rol die hij toebedeeld krijgt, niemand uitgezonderd. Dat geldt zowel voor de nieuwe spelers als zijnde de spelers die al jaren bij Sporting Sittard ’13 spelen. Basisspeler, wisselspeler of niet bij de selectie en de betreffende week meespelen bij het 2e elftal, iedere selectiespelers traint wel ‘gewoon’ met de selectie mee op dinsdag en vrijdag. Met z’n allen weten waar we SAMEN naartoe willen en om dat te bereiken zullen ook de spelers zelf een ‘offer’ moeten brengen. De spelers weten eveneens wat ze wel of niet moeten doen om bij de wedstrijdselectie of in het basiselftal te komen. Ik heb natuurlijk maar twee trainingsmomenten per week en hoe de spelers zich daarnaast zelf voorbereid is ieders eigen verantwoordelijkheid!

Zou jij de nieuwkomers kort kunnen omschrijven (vorige club, positie en specifieke kwaliteiten) als voetballer?
Wendel Meex Komt van VV DVO en is een rechtsbenige speler die in de spits kan spelen, maar ook op de nummer 10 positie.

Marco Bono Is een ervaren keeper met zowel voetballende alsook coachende en leidinggevende kwaliteiten. Zijn jeugdopleiding heeft hij bij KRC Genk doorlopen.

Youssef Benahmed Komt van BSV Limburgia en speelt in verdediging en ziet met name ‘t spelletje goed. Youssef is rechtsbenig en heeft in de jeugd bij RKVV Almania (voorheen Sporting Sittard ’13) gespeeld.

Ashraf Ejjari Is een rechtsbenige aanvaller die eveneens in het verleden (en in de jeugd) bij RKVV Almania heeft gespeeld.

Houssam Fetri Komt van VV Centrum Boys en is een centrumspits die in het recente verleden meermaals heeft aangetoond een ‘neusje voor de goal’ te hebben. Niet alleen bij VV Centrum Boys, maar ook bij VV Sittard en GSV Genhout. Daarnaast heeft ook Houssam in de jeugd en bij de senioren al RKVV Almania gespeeld.

Abdel Garrsalaoui Komt van VV Centrumboys en is zowel rechts als linksbenig en kan op beide vleugels spelen. Abdel is met name erg sterk aan de bal en is iemand met een individuele actie.

Je gaf voor aanvang van de voorbereiding aan dat niets minder dan het kampioenschap de doelstelling zal zijn! Waar baseer je deze gewaagde en tevens ambitieuze doelstelling op?
Omdat ik denk dat het met deze selectie mogelijk moet zijn om voor het kampioenschap te spelen en daarom durf ik als trainer deze gewaagde uitspraak te doen al zullen er gegarandeerd meer ploegen in de 4e klasse C zo over denken. Mochten we geen kampioen worden, dan heb ik naar de buitenwereld een grote mond gehad, maar als ‘mijn boys’ er driemaal per week staan, op de trainingen en de zondagen, dan ben ik ervan overtuigd dat we kampioen worden. Voor mij en mijn assistent is de belangrijkste taak om er een hechte groep van te maken en iedereen gemotiveerd te krijgen en houden!

Welke ploeg(en) zijn jullie voornaamste concurrenten komend seizoen?
Dat is elk seizoen afwachten. Op voorhand zeg ik zijn SVH ‘39 (Herkenbosch), Oranje Blauw ’15 (Posterholt) en ploegen als Olympia Schinveld en VV Linne zijn de ploegen om rekening mee te houden. Maar goed, misschien zijn er ook nog andere ploegen waarvan we het niet verwachten om rekening mee te houden. We gaan het zien, een goede start is in elk geval heel belangrijk!

In de voorbereiding, net als de afgelopen seizoenen, spelen jullie vaak tegen 2e elftallen van groter(e) clubs. Waarom heeft dat jouw voorkeur?
Dit komt heel omdat deze 2e elftallen op een hoger niveau spelen en minder vaak kort voor de geplande oefenwedstrijd afzeggen t.o.v. de 1e elftallen. Daarnaast zijn deze 2e elftallen (zoals bv. FC Geleen Zuid en VV Schaesberg) goede en sterke tegenstanders die deze wedstrijden vaak gebruiken om hun 1e elftalspelers speelminuten te laten maken.

Ben je tevreden over de voorbereiding tot dusver?
Niet helemaal! Er zijn namelijk toch diverse spelers die de corona periode niet goed zijn doorgekomen en die meer tijd nodig hebben, maar hier gegarandeerd meer clubs last van hebben. Persoonlijk vind ik dat iedere speler die bij een 1e selectie speelt of wil spelen, ook zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen fitheid bij aanvang van het seizoen. Wat in de praktijk niet altijd zo is, de één doet wat meer of minder dan de andere.

Qua tegenstanders in de voorbereiding en bekerwedstrijden lijkt het erop dat de bekerwedstrijd tegen onze buren Centrum Boys op ‘Kermiszondag’ de eerste echte krachtmeting gaat zijn. Klopt dat?
Ja, VV Centrum Boys wordt zeer zeker een krachtmeting, maar ook de wedstrijd tegen Passart-VKC moeten we niet onderschatten. In deze fase van de voorbereiding/bekerwedstrijden weet je nooit hoe compleet en/of hoeveel blessures een ploeg heeft. 

Hoe benader je deze laatste wedstrijd, als zijnde een laatste oefenwedstrijd die je start met je sterkste opstelling en tevens de doelstelling om de volgende bekerronde te bereiken of … ?
Ik benader deze wedstrijd als iedere andere wedstrijd, die we willen winnen! Zeker een onvervalste DERBY. Daarnaast spelen bij ons een aantal spelers die bij VV Centrum Boys hebben gespeeld en ondergetekende is zowel trainer (3 seizoenen) als speler geweest. Desondanks is de competitie voor ons het belangrijkste! Neemt niet weg dat we niet verder willen komen in de beker, natuurlijk en daar gaan we alles aan doen, maar niet ten koste van alles. De spelers die tegen VV Centrum Boys aan de aftrap zullen verschijnen, zijn niet per definitie dezelfde spelers die tegen FC Ria in de basis zullen starten.

Verheug je jezelf net als iedereen in Broeksittard ook op de Kermis? Na lange tijd weer eens, al is het op gepaste afstand van elkaar, gezellig samen zijn en een biertje drinken bij Ties of Harrie?
Ja natuurlijk! Na de wedstrijd tegen VV Centrum Boys zal ik zeker samen met de boys in Broukzittert te vinden zijn. Bij zowel Ties (Café Ties Wilms) als ook Harrie (Café ’t Hoekje), beiden trouwe sponsoren sinds jaar en dag van onze mooie vereniging. Ik zag al affiches hangen van Kermiszondag, maandag en dinsdag. De boys mogen zondag en maandag kermis vieren, dat gaan ze gegarandeerd (meestal samen) doen, maar dinsdag is er gewoon training en start de voorbereiding op de wedstrijd tegen FC Ria.

Tot slot, wil je nog wat kwijt of zou je nog wat willen zeggen tegen de supporters van Sporting Sittard ’13?
Tegen onze FANTASTISCHE supporters wil ik zeggen; ‘Blijf de boys en club steunen, zonder jullie allemaal lukt het niet. Jullie zijn er altijd in grote getalen, in weer en wind en goede en mindere tijden. Dat maakt Sporting Sittard ’13 speciaal’!

En ja, volgens Broeksittardse traditie mag er natuurlijk óók af en toe gemopperd (lees gezeiverd) worden, dat hoort erbij. Ik als trainer zal dan altijd een luisterend oor hebben, al zal ik ‘mijn boys’ wel ten allen tijden blijven verdedigen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here