Elke voetbalclub heeft ze binnen zijn gelederen: vrijwilligers die zich volstrekt belangeloos met hart en ziel inzetten voor de club. Ze zijn de drijvende krachten. Al deze kanjers verdienen een heel dikke pluim, want dankzij hen kunnen honderdduizenden mensen hun favoriete bezigheid uitoefenen: voetballen. In dit artikel portretteren we Rico Dreessen, grensrechter van derdeklasser RKVV Wijnandia.


Leeftijd 
27 jaar

Burgerlijke staat 
Ongehuwd

Wat doe je voor werk?
Ik ben administratief medewerker bij UWV.

Hoe lang ben je al grensrechter?
11 Jaar. Ik heb eerst 9 seizoenen bij het 2de elftal gevlagd en nu vlag ik het 2de achtereenvolgende seizoen bij het eerste elftal.

Als grensrechter volg je het spel langs de lijn, maar voetbal je zelf ook?
Nu niet meer. Ik heb gevoetbald van mijn vierde tot en met mijn achttiende

In welk team en op welke positie?
Ik voetbal nu niet meer, maar ik heb altijd als aanvaller gespeeld.

Hoe lang ben je lid van v.v. Wijnandia?
27 jaar. Mijn vader was keeper van het eerste elftal en ook een echte clubman. Hij heeft mij meteen na mijn geboorte lid gemaakt.

Ben je alleen grensrechter of doen je ook nog andere taken binnen de club?
Ik ben alleen grensrechter. Helaas heb ik voor andere taken binnen de club geen tijd.

Wat maakt v.v. Wijnandia zo’n mooie club?
Wijnandia is eigenlijk één grote familie. Ik voel me er heel erg thuis. Iedereen wordt geaccepteerd zoals hij is.

Op dit moment staat het eerste er niet zo heel goed voor: een degradatieplaats is niet ver verwijderd. Ook werd Wijnandia onlangs uitgeschakeld voor de beker. Wat doet dat met jou?
We hebben inderdaad met 3-0 verloren voor de beker tegen Meerssen. Dit is geen schande aangezien Meerssen in de hoofdklasse speelt. We zijn al lang niet meer zover gekomen in de beker, dus met het behalen van de vierde ronde mogen we tevreden zijn.
In de competitie staan we er momenteel niet zo heel goed voor. We hebben een paar wedstrijden pech gehad en hadden hoger moeten staan. Ik ben er echter van overtuigd dat wij nog voldoende punten gaan pakken en ons handhaven.

Kun je een inschatting maken van hoeveel uur je per week je met voetbal bezig bent?
Met Wijnandia ben ik alleen maar op zondag bezig, maar ik kijk ook elke wedstrijd van Roda JC en Alemannia Aken. Zowel bij thuis- als uitwedstrijden ben ik er bij. Eigenlijk staat mijn hele week in het teken van sport in zijn algemeenheid en voetbal in het bijzonder.

Wat heeft je doen besluiten om grensrechter te worden?
Het tweede elftal had een keer geen grensrechter en toen ben ik gaan vlaggen. Dit vond ik zo leuk dat ik sindsdien ben blijven vlaggen. Ik ben 3 jaar geleden een seizoen gestopt en het jaar nadat ik was gestopt werd ik benaderd om grensrechter van het eerste elftal te worden. Dit seizoen is nu mijn 2de seizoen als grensrechter van het eerste elftal.

Wat is er zo leuk aan?
Je maakt onderdeel uit van een team. Je wint samen, maar verliest ook samen. De saamhorigheid binnen ons team spreekt me heel erg aan.

Krijg je veel commentaar van toeschouwers langs de lijn?
Best wel. Als grensrechter doe je het, net als de scheidsrechter, nooit goed. Vooral het publiek van de tegenstander heeft altijd wel kritiek.

Hoe ga je daarmee om?
Ik laat de mensen praten en reageer er niet op.

Je gaat wel eens mee tijdens een door onze sponsor Morrizz georganiseerde groepsreizen naar een voetbalwedstrijd of ander sportevenement. Welke wedstrijden heb je bezocht?
Gladbach – Freiburg
Gladbach – Wolfsburg
Southampton- Manchester City
Southampton- Liverpool 

ENKELE VOETBALVRAGEN

Wie is jouw favoriete voetballer van dit moment en waarom?
Virgil van Dijk. Hij maakt zo`n enorme indruk op het veld. Hij is groot, sterk en een geweldige verdediger.

Wie is volgens jou de beste voetballer aller tijden en waarom?
Messi. Hij is zo veelzijdig; een geweldige dribbelaar, maar kan ook zo een vrije trap in de kruising leggen of met één beweging een aanvaller vrij voor de keeper zetten.

Van welke Nederlandse club ben je fan?
Roda

Fan ben je in goede en slechte tijden, toch?
Dat klopt, helaas denkt niet iedereen daar zo over. Ook als het slecht met je club gaat moet je erachter blijven staan.

Van welke buitenlandse club ben je fan?
Alemannia Aken en Liverpool.

Het Nederlands Elftal heeft zich gekwalificeerd voor het EK? Doe eens een gok. Worden we Europees Kampioen?
Na 1988 word het wel weer eens tijd, maar ik verwacht niet dat we Europees kampioen worden, zeker niet nu Mahlen en Depay waarschijnlijk het EK niet gaan halen.

ENKELE PERSOONLIJKE VRAGEN

Favoriete tv-programma
Flikken Maastricht.

Naar welke muziek luister je?
Nederlandstalige

Bier of wijn?
Bier

Waar word je blij van?
Als Wijnandia, Roda of Alemannia gewonnen hebben.

Waar kun je je aan ergeren?
Aan scheidsrechters die partijdig zijn.

Over RKVV Wijnandia
RKVV Wijnandia is de voetbalclub uit het kerkdorp Wijnandsrade (Wienesroa). De club werd opgericht op 1 mei 1949. Wijnandia heeft momenteel 3 senioren teams en een 35+ team. Het eerste elftal komt uit in de derde klasse A. Trainer is Maurice van Woerkum.Met de jeugdteams speelt Wijnandia in samenwerking met RKSV Minor.

Door Helmi van Nuil

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here