Van keepen op hoog niveau naar lichamelijk nog maar heel weinig kunnen vanwege een ernstige ziekte, genaamd Multiple sclerose. Het overkwam de 46-jarige Dennis van Bree die in 2015 te horen kreeg dat hij leed aan Multiple sclerose, een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Dennis zit echter niet bij de pakken neer. Voetbal is nog steeds zijn lust en zijn leven. Keepen zit in de familie. Dennis’ vader was keeper en ook zijn 14-jarige zoon Sven.

Dennis, geboren op 15 juli 1974 en woonachtig in Brunssum, is getrouwd met Peggy. Samen zijn ze de trotse ouders van de tweeling Sven en Mirthe.  

Hij heeft de opleiding HBO Verpleegkunde gedaan en daarna nog diverse management opleidingen. Voor zijn ziekte is hij werkzaam geweest als verpleegkundige, afdelingsmanager in Atrium MC en Research manager bij de universiteit in Maastricht.

Wanneer ben je begonnen met keepen en bij welke club?
Ik ben op 6-jarige leeftijd begonnen met keepen bij het roemruchte SV Limburgia. De club waar mijn vader Leendert van Bree destijds keeper was.

Bij welke clubs heb je gekeept en in welke klassen?
> SV Limburgia t/m de B jeugd
> EHC Hoensbroek (A jeugd t/m de selectie van de hoofdmacht)
> SV Schuttersveld 2de klasse
> Chevremont 2de klasse
> SVN Nieuwenhagen hoofdklasse / 1ste klasse
> BSV Limburgia 2de klasse
> SV Langeberg 3de klasse

Aan welk seizoen bewaar je de beste herinneringen en waarom?
Aan geen specifiek seizoen. In elk seizoen heb ik hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Die hebben me gevormd als mens.

Wat is er zo mooi aan keepen?
De keeper is de slimste speler van het elftal. Bij hem eindigt en begint elke aanval. Hij denkt vooruit. Hij kan heel beslissend zijn. In positieve en negatieve zin uiteraard. Daar moet je mee om gaan.

Wie vind je op dit moment de beste keeper van Nederland?
Justin Bijlow

Wat is je relatie tot keepersschool Hoensbroek?
Mijn zoon traint er onder de bezielende leiding van Marcel Geyenes.

Wanneer heb je de diagnose MS gekregen?
April 2015

Kun je vertellen wat de ziekte voor consequenties heeft? Voor jou persoonlijk, voor je gezin, je werk, je hobby (keepen)?
Ik ben van een sportieve, ondernemende, initiatiefrijke man / vader / partner afgegleden tot iemand die afhankelijk is. Ik heb bij een hoop zaken hulp nodig. Werken kan ik niet meer en binnen mijn gezin moeten mijn kinderen en partner mij helpen om een dag door te komen. Ik heb een scootmobiel, een traplift en een aangepaste auto. Ik krijg ook hulp van vrienden en bekenden om te komen tot een zo normaal mogelijk leven.

Hoe zijn de vooruitzichten qua verloop van de ziekte?
Het is een progressieve ziekte. Dus het zal in de loop der tijd alleen maar minder worden. Alleen is het per individu verschillend hoe snel dit gaat.

Je kunt nu zelf niet meer keepen, maar je zoon Sven is in jouw voetsporen getreden, toch?
Sven is begonnen met keepen zonder te weten van mij en mijn vader (zijn opa) Hij is spontaan onder de lat gaan staan. Hij heeft er zeker talent voor. Voor mij is het natuurlijk heel leuk om te zien dat hij het erg leuk vindt en dat hij aanleg heeft. Maar Sven moet zijn eigen weg gaan en vooral zaken doen die hij leuk vindt. Hij moet het niet voor mij doen. Ik zal hem nooit dwingen. Maar uiteraard kan ik ervan genieten als ik hem vol overgave zie trainen bij de keepersschool.

Sven, vertel eens iets over jezelf
Ik ben geboren op 10 januari 2006 en zit op HAVO 4 van het (Sint Janscollege in Hoensbroek

Wanneer ben jij begonnen met keepen? Op welke leeftijd?
Bij VV De Leeuw, ik was 6 jaar.

Bij welke club keep je en in welk elftal?
Ik speel nog steeds bij VV de Leeuw, in de J017-1 (de B1)

In welk opzicht lijk je op je vader als je in de goal staat?
Dat weet ik niet precies, want ik heb mijn vader nooit in het echt zien keepen.

Wat zijn je sterke punten als keeper en wat zou nog beter kunnen?
Mijn sterke punten zijn half hoge en hoge ballen. 1 tegen 1 situaties zou ik graag  willen verbeteren. Vooral dicht bij de grond.

Wie is volgens jou nu de beste keeper in de Nederlandse Eredivisie?
Justin Bijlow

Welke keeper is jouw grote voorbeeld? Dit mag ook een oud-keeper zijn en/of een buitenlandse keeper.
Manuel Neuer

Hoe lang ben je al bij de keeperschool Hoensbroek? Waarom heb je hiervoor gekozen? Wat wil je er vooral leren?
Sinds juni 2020. Ik las erover in de krant en op internet en toen was ik erg benieuwd. Vervolgens heb ik een proeftraining gedaan. Ik was erg enthousiast over hoe fanatiek Marcel training gaf en dat sprak me erg aan. Daarna heb ik me bij de keeperschool aangesloten. Ik zou graag sterker willen worden in 1 tegen 1 situaties .

Tot slot: waar keep je over 5 jaar?
Het liefst zou ik met 17 of 18 in het eerste van De leeuw willen spelen. Hierna zou ik me verder willen ontwikkelen en naar een club gaan die hoger speelt (hoger niveau).

Tekst: Helmi van Nuil

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here